vineri, 28 ianuarie 2011

Istoric Motru

Municipiul Motru

Municipiul Motru , cu o populatie de 22.000 de locuitori, strabatut de raul cu acelasi nume si amplasat intr-o zona de dealuri, este un municipiu din judetul Gorj, Oltenia, România.Originea cuvântului Motru este geto-dacica, Mutru sau Mutria, dupa istoricul Giurescu, însemnând apa limpede, curata.
În perioada romana gasim „Ad Mutriam” ce se afla în localitatea Catunele, pe Valea Motrului. Prima atestare în hrisoavele de la Tismana din 1385 si 1444 sub denumirea Plostina. Dupa anul 1450 Plostina a apartinut judetului Mehedinti pâna în anul 1948, când România a fost împartita în regiuni si raioane, Plostina apartinând raionului Baia de Arama pâna la 1 ianuarie 1964, iar dupa aceea a apartinut de raionul Strehaia.

Minerii au descoperit un tezaur roman la Leurda, în anul 1964, monezi datând în jurul anilor 196 – 251 e.n. (monede din secolul al II-lea si al III-lea e.n. în timpul împaratului roman Septimius Sever). În perioada medievala si chiar mult dupa, Rosiuta si Lupoita erau sate de mosneni. Din documentele vremii, aflam ca Tudor Vladimirescu a luat în arenda pe 3 ani mosia Plostina de la manastirea Tismana.

În timpul Revolutiei de la 1821, locuitorii ei au fost printre primii participanti, multi dintre ei înrolându-se ca panduri. În fruntea lor era capitanul de panduri Marius Pârv, haiduc ce a ajuns în oastea lui Tudor Vladimirescu.
La 24 mai 1966 , prin decret al Consiliului de Stat, în zona din lunca Motrului, apartinând fostei comune Plostina a fost organizat viitorul oras Motru. Începând cu 1 septembrie 1968 localitatea Plostina si satele Dealul Pomilor, Leurda, Însuratei, Horasti, Rosiuta, Râpa si Lupoita au intrat în componenta orasului Motru, odata cu deschiderea zonei miniere.
Rezervele de lignit din Valea Motrului au fost exploatate din 1960, prin deschiderea minelor: Horasti, Leurda, Plostina, apoi prin aparitia Minei Rosiuta si Motru – Vest, iar în 1976, lucrarile de deschidere a Carierei Lupoaia.
Ziua de 18.10.2000 este data la care orasul Motru a fost declarat municipiu, prin Legea nr. 180.

Vizualizati o galerie foto pe     municipiulmotru.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu